contextuele hulpverlening en begeleiding

 
Iedereen wordt geboren in een familie. Daarin leven wij veel over het leven. Als wij later met vragen of problemen geconfronteerd worden, zijn die niet los te zien van hoe wij zijn opgegroeid binnen onze familie. Ze hebben vaak te maken met de wijze waarop we in onze familie geleerd hebben te leven. Daar liggen de groeikansen, maar ook de moeilijke momenten en soms onuitgesproken verwachtingen.
De verbondenheid met onze partner, ouders, kinderen, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen die ‘context’. Loyaliteit, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke aspecten in relaties tussen mensen. Als er ergens iets mis gaat tussen mensen dan is het vaak in dit gebied.
In de begeleidingsgesprekken zijn het dan ook deze aspecten die veel aandacht vragen en krijgen. Door te werken aan blokkades en teleurstellingen uit het verleden, kan de betrouwbaarheid binnen huidige relaties weer worden verbeterd. Daardoor komt er ruimte voor groei voor het individu om op eerlijke en verantwoordelijke wijze een eigen positie in het leven in te kunnen nemen.
De contextuele benadering werkt preventief en herstellend en houdt rekening met afkomst en toekomst. Niet alleen vaart het individu er wel bij, maar ook onze relaties binnen de familie, het gezin, vrienden en ons werk,